31 mai 2013

Bread - Jeffrey Hamelman (editia a doua)

Va povesteam in urma cu ceva vreme ca ”Books Express” va poate indeplini orice dorinta in materie de carte. In ultima vreme eu mi-am dorit mai mult carti cu specific gastronomic (cu precadere carti din care pot sa invat sa fac paine). Una dintre aceste carti este ”Bread - A Baker's Book of Techniques and Recipes”, scrisa de un autor celebru Jeffrey Hamelman (editia a doua). Cartea cuprinde 478 pagini si este oferita de ”Books Express” la un pret promotional.
Cartea ”Bread - A Baker's Book of Techniques and Recipes” se adreseaza atat amatorilor cat si profesionistilor. Ea poate fi utila atat celor care se afla la inceput de drum in pregatirea painii cat si celor care au acumulat deja unele informatii.



Cartea mentionata anterior cuprinde doua parti. In prima parte a cartii sunt prezentate toate ingredientele necesare pentru pregatirea painii precum si cele 12 etape care trebuie urmate pentru a pregati o paine perfecta: pregatirea & dozarea ingredientelor precum si modul in care acestea sunt aduse intr-o stare fizica favorabila desfasurarii procesului de fabricatie, framantarea aluatului & regimul tehnologic al procesului de framantare (sunt descrise toate procesele care au loc in timpul framantarii precum si durata optima a acesteia in functie de metoda folosita), fermentarea primara a aluatului (sunt descrise procesele care au loc in timpul fermentarii), modul de impaturire corecta al aluatului, divizarea aluatului, premodelarea & modelarea aluatului (obtinerea unei forme frumoase si estetice specifica produsului dorit), dospirea finala a aluatului (inclusiv parametrii tehnologici), procesele premergatoare coacerii, coacerea aluatului (inclusiv regimul tehnologic al coacerii), racirea si depozitarea painii (conditii optime de pastrare). 
Un capitol separat al cartii prezinta amanuntit tehnicile de modelare manuala a aluatului (explicatiile autorului sunt insotite de numeroase desene foarte utile pentru asimilarea corecta si rapida a acestor tehnici).


In partea a doua a cartii sunt prezentate pas cu pas 140 retete deosebite pentru produse de panificatie, franzelarie, simigerie precum si produse dietetice: ”Baguettes”, ”Ciabatta”, ”Pain rustique”, ”Roasted potato bread”, ”Semolina (Durum) bread”, ”Corn bread”, ”Honey spelt bread”, ”Cheese bread”, ”Pain au levain”, ”Volkornbrot”, ”Beer bread”, ”Challah”, ”Berne Brot”, ”Toast bread”, ”Brioche”, ”Sesame bread sticks”, ”Grissini”, ”Bagels”, ”Pretzels”, ”Irish soda bread”, ”Fougasse”, ”Tarte flambee”, ”Pancakes”, ”Waffles”, ”Focaccia”, ”Pizza dough”, etc.


In capitolul 10 al cartii sunt prezentate tehnici decorative speciale (este un capitol deosebit de interesant iar informatia prezentata este foarte utila daca doriti sa realizati proiecte exceptionale din aluat de paine: cosulete impletite, elemente decorative - frunze, flori, spice de grau, etc).


Daca doriti sa incepeti sa pregatiti paine cu maia, cartea aceasta poate fi un inceput. Ea va ofera atat retete pentru maia cat si retete pentru paine cu maia.
Din toate punctele de vedere vorbim despre o carte completa care va poate oferi paini minunate si multe succese in bucatarie.

2 comentarii:

  1. Din carte se pot invata si painile astea decorative?Chiar sunt interesata de ele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Zina, imi cer scuze pentru ca raspund cu intarziere. Da, in carte gasesti modul de lucru insotit de imagini.

    RăspundețiȘtergere