4 mai 2013

Mielusel dulce de Pasti

INGREDIENTE:
  • 150 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • 160 g faina alba de grau tip 000 proaspat cernuta
  • 2 oua mari
  • 110 g zahar tos (se cantareste zaharul astfel incat sa aveti 55 g zahar intr-un bol si 55 g zahar in alt bol)
  • 10 g zahar vanilat
  • un praf de sare
  • 5 g praf de copt
  • cateva linguri cu lapte
  • unt pentru untarea formei de copt
  • pesmet pentru tapetarea formei de copt
  • zahar pudra pentru decor
Aveti nevoie de o forma speciala pentru copt (mielusel).


MOD DE PREPARARE:
  • Se mixeaza untul intr-un bol pana dobandeste o consistenta cremoasa.
  • Se separa cu grija albusurile de galbenusuri. Albusurile se pastreaza la frigider pana vor fi folosite.
  • Galbenusurile se mixeaza cu 55 g zahar pana se obtine o compozitie omogena, cremoasa, deschisa la culoare iar zaharul s-a topit. Se adauga zaharul vanilat, un praf de sare si se mixeaza compozitia in continuare pana zaharul s-a topit complet.
  • Galbenusurile pregatite se adauga treptat (5 - 6 prize) in bolul in care se afla untul mixat. Se mixeaza compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
  • Albusurile se mixeaza foarte bine (la viteza mare de mixare) pana compozitia dobandeste consistenta unei spume. Se adauga apoi treptat 55 g zahar si se mixeaza compozitia in continuare pana se topeste zaharul.
  • Amestecul de galbenusuri, zahar si unt se incorporeaza treptat (nu mai mult de cantitatea cuprinsa intr-o lingura o data) cu ajutorul unei spatule, in compozitia de albusuri mixate cu zahar. Se amesteca usor pana la obtinerea unui amestec omogen.
  • Faina proaspat cernuta se amesteca intr-un bol cu praful de copt.
  • Se incorporeaza treptat faina (adaugata ”in ploaie”) in amestecul obtinut, omogenizand compozitia cu ajutorul unei spatule (nu prin amestecare ci prin rasturnare de jos in sus). Daca este necesar (compozitia obtinuta este prea consistenta) adaugati putin lapte (eu am adaugat 4 linguri cu lapte) si omogenizati apoi amestecul.
  • Se desface forma de copt si se unge fiecare parte cu putin ulei apoi se tapeteaza cu pesmet. Se monteaza forma de copt.
  • Cu ajutorul unei linguri cu coada lunga se pune compozitia in forma (daca forma pe care o folositi este mai mica decat cea pe care am folosit-o eu, puteti coace o parte din compozitie intr-o alta forma mai mica). In cuptor compozitia creste (aproximativ 5 - 6 cm din inaltimea formei - asigurati-va ca are suficient loc :-). 
  • Se aseaza forma de copt vertical in tava mare a cuptorului.
  • Se coace in cuptorul preincalzit, la foc minim timp de 45 de minute.
  • Se scoate forma din cuptor, se inveleste intr-un prosop mare, se aseaza orizontal si se lasa astfel sa se raceasca.
  • Se desface forma de copt cu grija si se lasa mieluselul sa se raceasca in forma (asezata orizontal) timp de o ora.
  • Dupa racire completa se orneaza mieluselul cu zahar pudra cernut prin sita.

HRISTOS A INVIAT! SARBATORI FERICITE!

2 comentarii:

  1. Ce mielut frumos ai pregatit! Ai niste maini de aur si o indeminare de nota 10+!!!
    Felicitari,draga mea,pentru tot ceea ce faci ♥

    Te pup,
    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-as fi dorit sa ii pun la gat o panglicuta rosie cu un micut clopotel dar nu am gasit clopotelul in timp util si... a ramas fara :-) Iti multumesc. Paste fericit!

      Ștergere