8 mai 2013

Kulfi (cu scortisoara)

Kulfi / Qulfi este  un desert popular in India. Seamana oarecum cu inghetata atat de iubita pe celelalte continente (insa aceasta din urma este mai cremoasa). Kulfi se prepara prin evaporarea laptelui aromatizat si indulcit prin gatire lenta si amestecare aproape continua (da, aveti nevoie de aproximativ o ora intreaga in care trebuie sa amestecati continuu in oala). Amestecul este racit si apoi pus in diferite forme / vase (daca sunt folosite forme individuale din care servirea se face cu lingura, desertul trebuie scos din congelator cu aproximativ 10 - 15 minute inainte de a fi servit pentru a se topi putin).

In mod traditional, in India, Kulfi este vandut de vanzatori denumiti ”kulfiwala” ce pastreaza desertul in forme inghetate asezate intr-o oala mare din lut numita ”matka” plina cu gheata si sare. Adesea desertul este servit ”pe bat” (amintind parca si mai mult de inghetata ) sau pe o frunza.

Sursa reteta: Gordon Ramsay - ”Bucataria lumii”

INGREDIENTE (pentru 16 portii):
  • 2 l lapte integral
  • 3 batoane de scortisoara
  • 130 g zahar
Reteta lui Gordon Ramsay foloseste ingrediente necesare pentru 16 portii. Eu am pregatit doar 4 portii.

MOD DE PREPARARE:
  • Laptele se pune la fiert (la foc mic) intr-o oala cu pereti dublii. 
  • Cand laptele ajunge aproape de temperatura de fierbere se reduce flacara si se adauga scortisoara.
  • Se fierbe laptele la foc mic, amestecand continuu pana cantitatea de lapte scade la jumatate (va dura probabil aproximativ o ora... timp in care trebuie sa amestecati usor, continuu cu ajutorul unei linguri din lemn pentru ca laptele sa nu se lipeasca de oala). Daca se fromeaza crusta (in cazul in care nu amestecati permanent), se amesteca cu lingura din lemn.
  • Cand laptele a scazut suficient de mult (la aproximativ jumatate din cantitatea initiala) se adauga zaharul si se amesteca bine pentru a se dizolva. Compozitia se lasa sa fiarba inca 2-3 minute apoi se stinge focul, se pune oala deoparte si se lasa sa se raceasca.
  • Cand laptele s-a racit complet se scoate scortisoara.
  • Se toarna amestecul in forme de acadele, in forme speciale de kulfi, etc si se congeleaza peste noapte.
  • Se scoate din frigider cu aproximativ 15 minute inainte de servire (daca folositi formele, cufundati-le in apa calda pentru a putea scoate kulfi mai usor).

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

2 comentarii:

  1. Imi place reteta! Felicitari pentru toate retetele minunate pe care le pregatesti ♥

    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi sunt doar trei ingrediente, rezultatul este un desert delicios. Bucataria indiana are multe surprize placute iar ”Kulfi” este una dintre ele. Iti multumesc!

      Ștergere