2 aprilie 2013

Nanaimo bars

Acesta este unul dintre deserturile preferate ale canadienilor. Frumosul oras Nanaimo (British Columbia - provincia aflata in partea de vest si a treia ca marime din Canada) isi revendica reteta spunand ca aceasta este legata de Mable Jenkins, o gospodina casnica din Cowichan Bay care in jurul anului 1950 a participat la un concurs gastronomic organizat de o publicatie de specialitate ”Ladysmith and Cowichan Womens Institute Cookbook” (aceasta carte de bucate a fost vanduta la vremea respectiva in scopul strangerii de fonduri). Reteta gospodinei (un desert propriu denumit de ea ”Nanaimo Bars”) a fost castigatoarea concursului si s-a impus cu succes. Odata cu aceasta recunoastere, reteta Mablei Jenkins a devenit faimoasa si apreciata pe intreg teritoriul Canadei. In scurt timp denumirea orasului unde locuia celebra gospodina s-a schimbat... si a dobandit numele ”Nanaimo”, dupa reteta castigatoare (desertul a ramas si astazi emblema orasului canadian).

In anul 1986, primarul orasului Nanaimo, Graeme Roberts in colaborare cu ”Port Park Mall” a initiat un concurs, cu scopul de a gasi cea mai delicioasa si mai apropiata reteta ”Nanaimo Bars” de cea originala. Concursul s-a desfasurat timp de 4 saptamani si a fost castigat de Joyce Hardcastle (reteta castigatoare a fost publicata pe site-ul oficial al municipalitatii din Nanaimo).

Acest desert nu necesita coacere, nu include faina printre ingrediente si este realizat din trei straturi (toate trei delicioase). In timp, desertul a devenit apreciat in intreaga lume, initial in partea de nord a SUA si ulterior chiar in Europa.

INGREDIENTE:

Pentru primul strat (stratul de la baza):
  • 113 g unt nesarat aflat la temperatura camerei (moale insa nu topit), taiat bucatele
  • 50 g zahar tos
  • 30 g cacao pulbere neindulcita, proaspat cernuta 
  • 1 ou mare (pastrat 20 de minute la temperatura camerei, inainte de a fi folosit) batut cu telul
  • 1 lingurita cu esenta de vanilie
  • 200 g biscuiti digestivi macinati
  • 65 g fulgi de cocos
  • 50 g nuci pecan maruntite grosier

Pentru al doilea strat (stratul intermediar):
  • 56 g unt nesarat aflat la temperatura camerei (moale insa nu topit), taiat bucatele
  • 5 - 6 linguri cu lapte 1,5 % UHT 
  • 20 g vanilla custard powder (Bird's) sau praf de budinca de vanilie de calitate superioara
  • 1/2 lingurita cu esenta de vanilie
  • 230 g zahar pudra proaspat cernut

Pentru al treilea strat (stratul superficial):
  • 120 g ciocolata demidulce de calitate superioara, taiata bucatele
  • 16 g unt nesarat aflat la temperatura camerei (moale insa nu topit)

Pentru pregatirea acestui desert aveti nevoie de o tava / un cadru cu dimensiunile 23 x 23 cm.


MOD DE PREPARARE:

Pentru primul strat:
  • Se topeste untul intr-o oala la foc mic, amestecand usor cu o spatula termorezistenta.
  • Se ia oala de pe foc si se adauga zaharul, amestecand in continuare.
  • Se adauga cacaoa si se amesteca bine pana compozitia devine omogena si zaharul incepe sa se topeasca.
  • Se adauga treptat (putin cate putin) oul batut, amestecand continuu si rapid cu telul pana la obtinerea unui amestec omogen.
  • Oala se pune din nou la foc mic, amestecand continuu cu telul, timp de 1-2 minute pana compozitia se ingroasa putin.
  • Se ia oala de pe foc, se adauga vanilia si se omogenizeaza compozitia amestecand rapid cu telul.
  • Compozitia obtinuta se adauga intr-un bol mare, peste biscuitii macinati.
  • Se adauga fulgii de cocos si se amesteca foarte bine compozitia.
  • Se adauga nucile pecan maruntite grosier si se amesteca foarte bine compozitia.
  • Cadrul se aseaza in tava pregatita (eu am protejat baza tavii cu folie alimentara).
  • Compozitia se aseaza in tava, se niveleaza si se preseaza foarte bine cu dosul unei linguri.
  • Se acopera tava cu folie alimentara si se pastreaza la frigider timp de aproximativ o ora (pana se intareste).
Pentru al doilea strat (va este util mixerul electric):
  • Se mixeaza untul pana devine moale si cremos.
  • Se adauga praful de budinca, esenta de vanilie si se mixeaza compozitia in continuare.
  • Se adauga zaharul pudra si se mixeaza compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
  • Se adauga 2 - 3 linguri cu lapte (sau chiar mai mult daca este necesar) pentru a obtine un amestec omogen, moale, cremos, care sa poata fi intins peste stratul de baza pregatit anterior.
  • Se intinde compozitia obtinuta pe stratul de baza pregatit anterior si se niveleaza cu ajutorul unei spatule.
  • Se acopera tava cu folie alimentara si se pastreaza la frigider timp de 30 de minute - 1 ora (pana se intareste).
Pentru al treilea strat:
  • Se topeste ciocolata alaturi de unt in bain-marie, amestecand continuu cu o spatula termorezistenta, pana la obtinerea unui amestec omogen.
  • Compozitia obtinuta se intinde peste stratul pregatit anterior, racit si intarit in prealabil, cu ajutorul unei spatule sau cu dosul unei linguri.
  • Se pastreaza la frigider timp de aproximativ 10 de minute (pana ciocolata se intareste).
  • Desertul se pastreaza la frigider, se portioneaza numai inainte de servire si se serveste rece.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!


6 comentarii:

  1. Absolut MINUNATA!!!

    Te pup,
    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc Daniela, este un desert delicios si usor de pregatit! Te pup si iti doresc o zi frumoasa!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Iti multumesc Ofelia! Ma bucur ca iti place. Te astept cu mult drag oricand ai timp in Bucataria Antoniei.

      Ștergere
  3. Cel de-al doilea strat nu se prepara termic? Praful de budinca nu se fierbe? Sau daca este un praf de budinca mai special cu ce ar putea fi inlocuit, eu nu am intilnit asa ceva pina acum?
    In rest.... jos palaria!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun gasit Cornelia, hai sa luam lucrurile pe rand impreuna...

      Cel de-al doilea strat nu se prepara termic. Ingredientele folosite pentru prepararea lui sunt: unt, zahar, esenta de vanilie, lapte si 20 g vanilla custard powder. Daca punem in cuptor acest amestec... nu rezulta nimic (nimic bun :-) Nepregatit termic si pastrat la rece inainte de servire... este un amestec delicios (in combinatie cu celelalte straturi).

      Am mentionat la inceputul retetei ca ingredientul original folosit este vanilla custard powder. Daca nu ai acest ingredient poti sa folosesti 20 g praf de budinca de calitate superioara (nu se intampla nimic). Sugestia nu imi apartine insa m-am bucurat de ea tocmai pentru ca am fost nevoita sa inlocuiesc celebrul vanilla custard powder.

      Iti multumesc pentru vizita si iti doresc mult spor in tot ceea ce faci!

      Ștergere