6 februarie 2012

Luchi

Painea cu care noi suntem obisnuiti si pe care o consideram un aliment de baza, nu este populara in India. Painea indiana este deosebit de variata - exista cateva feluri de paine (ea poate fi prajita in ulei, coapta in cuptor sau pe plita). Unele dintre aceste paini se servesc cu precadere dimineata la micul dejun, altele la masa de pranz sau la cina. 

Luchi este unul dintre tipurile de paine apreciate in India. Este o paine pregatita din cateva ingrediente, prajita foarte putin timp in baie de ulei (timp in care aluatul se umfla lasand interiorul gol). Luchi este painea preferata a bengalezilor si este servita adesea ca atare (eventual cu putin zahar presarat la suprafata) sau in combinatie cu mancare de legume, chutney. Se pregateste usor si este gustoasa.

Alte denumiri cunoscute: Maida pindi poori, Plain flour poori, Refined flour poori.

INGREDIENTE (pentru 8 bucati):
  • 125 g faina alba proaspat cernuta (in India, faina folosita pentru pregatirea acestei paini este adesea Maida) si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • 4,6 g ghee (unt clarificat)
  • 2,7 g sare fin macinata
  • 80 - 100 ml apa calduta
  • baie de ulei pentru prajirea painii
MOD DE PREPARARE:
  • Aluatul poate fi preparat initial intr-un bol (si framantat ulterior pe suprafata de lucru) sau direct pe suprafata de lucru (planseta / blat de bucatarie). Eu am ales cea de a doua varianta insa cred ca din punct de vedere al comoditatii este mai usoara prima varianta (cea in care ingredientele se amesteca initial  intr-un bol - pana la formarea unei mase de aluat care este framantata ulterior pe suprafata de lucru usor infainata).
  • Faina proaspat cernuta se aseaza pe suprafata de lucru. Se formeaza cu palmele o gramajoara iar in portiunea sa centrala o adancitura.
  • Se adauga sarea si apoi ghee in adancitura formata in gramajoara de faina.
  • Se adauga putina apa calduta in adancitura formata in gramajoara de faina si se incepe amestecarea ingredientelor. La inceput veti obtine un aluat ”aspru” insa treptat, pe masura ce adaugati apa si framantati aluatul, acesta devine o masa omogena, moale (insa oarecum ferm in acelasi timp) si usor de modelat. Daca este necesar adaugati suplimentar apa si / sau faina pana la obtinerea unui aluat de consistenta potrivita (aluatul este considerat a fi bine pregatit atunci cand nu mai este lipicios). Daca ati pregatit prima parte a aluatului intr-un bol, asezati aluatul pe suprafata de lucru usor infainata.
  • Aluatul obtinut se framanta timp de aproximativ 5 minute. Se modeleaza aluatul framantat sub forma unei mingi si se acopera cu un prosop de bucatarie / prosop din hartie pentru bucatarie umezit (bine stors). Se lasa aluatul acoperit timp de 30 minute (dupa epuizarea celor 30 de minute veti observa ca aluatul a devenit mai fin la atingere).
  • Se framanta aluatul timp de 1-2 minute si se modeleaza sub forma unei sfere.
  • Se imparte aluatul in 8 parti astfel: cu ajutorul unei raschete pentru aluat se taie sfera de aluat in doua parti apoi fiecare parte se taie la randul ei in alte doua parti - se obtin in acest fel 4 parti de aluat. Fiecare dintre cele 4 parti de aluat se taie la randul ei in doua parti aproximativ egale - se obtin astfel 8 parti de aluat.
  • Fiecare dintre aceste parti se framanta putin si se modeleaza sub forma unei mici sfere - veti obtine in acest mod 8 sfere mici de aluat (ele se pastreaza acoperite pana vor fi folosite).
  • Fiecare dintre cele 8 mici sfere de aluat se intinde cu sucitorul pe suprafata de lucru usor infainata astfel incat sa dobandeasca o forma aproximativ rotunda (grosimea optima a formei de aluat modelate este de aproximativ 2 mm iar diametrul de aproximativ 8 - 10 cm). Pentru a intinde optim aluatul se infaineaza putin suprafata aluatului si / sau suprafata sucitorului (este indicat sa nu folositi multa faina deoarece painile Luchi vor fi in acest caz uscate). Se intind cu sucitorul toate cele 8 mici sfere de aluat si se acopera pe rand cu un prosop pana urmeaza a fi prajite in baie de ulei. Daca va este mai comod puteti sa folositi pentru acest timp de lucru putin ulei in loc de faina (ambele variante sunt corecte). Grosimea bucatelelor de aluat este foarte importanta (evitati sa intindeti aluatul excesiv deoarece este posibil ca suprafata sa sa se fisureze in timpul prajirii; evitati in acelasi timp bucatelele de aluat mai groase de 2 - 3 mm deoarece aluatul nu se va umfla in mod corespunzator).
  • Se incalzeste uleiul intr-un vas (este important sa asigurati pentru coacere baia de ulei - optim este sa folositi o baie de ulei cu inaltime de 8 - 10 cm si o temperatura a uleiului cat mai inalta - in caz contrar micutele paini nu se vor umfla corespunzator).
  • Se pune discul de aluat in ulei incins. Initial discul de aluat coboara la fundul vasului apoi se ridica la suprafata dupa putin timp. Discul de aluat se umfla neuniform insa il puteti impinge usor si repetat in baia de ulei cu ajutorul unei spumiere / spatule termorezistente (astfel el se va umfla mult - interiorul va ramane gol). Se intoarce imediat discul de aluat pe partea opusa, continuand sa fie apasat putin in baia de ulei. Timpul de prajire al unui disc de aluat este de aproximativ 20 de secunde (15 secunde pe o parte si 5 secunde pe partea opusa) - nu le lasati sa se prajeasca prea mult.
  • Se scot painile din baia de ulei cu ajutorul unei spumiere si se aseaza pe un servetel absorbant pentru a indeparta excesul de ulei.
  • Se procedeaza identic pentru celelalte discuri de aluat.
  • Se servesc calde alaturi de chutney sau mancare de legume.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

2 comentarii:

  1. Foarte frumoase ti-au iesit!!!

    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bucataria indiana are retete foarte interesante pentru paine, ma bucur mult sa le descopar. Iti multumesc Dani!

      Ștergere