6 ianuarie 2013

Fursecuri cu chipsuri de ciocolata

Pana sa incep sa bucataresc as fi crezut ca ”fursecul perfect” este un desert destul de simplu si deloc pretentios. In timp insa mi-am dat seama ca lucrurile nu sunt deloc ceea ce pareau a fi si ca intre ”prea crocant”  sau ”prea putin crocant” nu este decat un pas (atunci cand vine vorba de un fursec :-).

Reteta aceasta apartine Nigelei Lawson si este publicata in cartea acesteia ”Gateste cu pasiune”.

INGREDIENTE (pentru 16 fursecuri):
  • 150 g unt nesarat, moale (la temperatura camerei)
  • 125 g zahar brun
  • 100 g zahar tos
  • 2 lingurite cu esenta de vanilie
  • 1 ou rece (proaspat scos din frigider)
  • 1 galbenus rece (proaspat scos din frigider)
  • 300 g faina alba proaspat cernuta
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 325 g chipsuri de ciocolata sau bucati de ciocolata
MOD DE PREPARARE:
  • Se pregatesc toate ingredientele (eu am folosit un amestec de 200 g chipsuri de ciocolata si 125 g bucati de ciocolata). Se incalzeste cuptorul la 170 grade C. Se tapeteaza o tava mare pentru cuptor cu hartie de copt.
  • Se amesteca intr-un bol faina si bicarbonatul. Se incorporeaza in acest amestec chipsurile / bucatelele de ciocolata.
  • Se topeste untul si se lasa putin sa se raceasca. Se pune zaharul brun si zaharul tos intr-un bol. Se adauga untul topit si racorit. Se mixeaza amestecul foarte bine.
  • Se mixeaza intr-un bol oul rece, galbenusul rece si esenta de vanilie pana cand amestecul devine cremos, spumos.
  • Se amesteca cele doua compozitii pregatite anterior (zaharul mixat in prealabil cu untul si oul, galbenusul mixate cu esenta de vanilie). In amestecul omogen obtinut se incorporeaza treptat compozitia solida (amestecul de faina, bicarbonat de sodiu, chipsuri / bucati de ciocolata).
  • Se iau din compozitie mici cantitati de aluat cu o lingura rotunda de 60 ml pentru inghetata si se aseaza in tava pregatita, la distanta de 8 cm unele de altele (daca nu doriti sa folositi o lingura pentru inghetata, puteti portiona si modela aluatul cu palmele).
  • Fursecurile se coc in cuptorul preincalzit timp de 15 - 17 minute sau pana cand sunt usor rumenite la suprafata (intre timp, pana se coc primele fursecuri, compozitia se pastreaza la frigider).
  • Fursecurile coapte se lasa sa se raceasca in tava timp de aproximativ 5 minute inainte de a le aseza pe un gratar (imediat ce le scoateti din cuptor, fursecurile sunt moi si se deformeaza usor insa dobandesc consistenta in cateva minute).
  • Fursecurile se pot pastra timp de 3 - 5 zile in cutii de tabla bine inchise.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

6 comentarii:

  1. Fursecurile astea sunt extraordinare, moi, putin crocante si cu multa ciocolata. Le-am facut si eu, le stiu. FELICITARI pentru blog si pentru ce am vazut aici. Felicitari pentru painile deosebite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc Doina pentru cuvintele frumoase si pentru apreciere!

      Ștergere
  2. O alta reteta minunata!!!

    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc Daniela, aprecierea ta inseamna mult pentru mine. Te pup.

      Ștergere
  3. Faine fursecurile, felicitari.

    RăspundețiȘtergere