9 martie 2012

Mucenici moldovenesti

Povestea spune ca in timpul imparatului roman Licinius, persecutia crestinilor devenise cumplita. La acea vreme, in armata romana se aflau patruzeci de ofiteri viteji care marturiseau tuturor credinta lor in Isus Hristos. Adusi in fata comandatului, au fost rugati de acesta sa se intoarca de buna voie la credinta oficiala. Refuzand sa renunte la religia lui Hristos, ofiterii au fost intemnitati. Se spune ca in temnita, ofiterii s-au rugat lui Dumnezeu sa le intareasca increderea, pentru a putea sa depaseasca incercarea la care au fost supusi. Cererea lor a primit raspuns: la miezul noptii, Isus Hristos s-a aratat ofiterilor si i-a incurajat.

Dupa sapte zile petrecute in teminta, ofiterii sunt adusi in fata guvernatorului. Acesta din urma a incercat la randul sau sa ii ademeneasca sa renunte la religia lui Hristos. Cei patruzeci de ofiteri au refuzat propunerea guvernatorului. Din acest motiv, guvernatorul a poruncit sa fie lapidati. Slujitorii guvernatorului si chiar acesta insusi au incercat sa ii loveasca pe ofiteri cu pietre insa acestea se intorceau ca prin minune asupra lor. A urmat o noua noapte petrecuta in temnita in care Isus Hristos s-a aratat din nou ofiterilor pentru a-i incuraja.

A doua zi, ofiterii au fost condusi la un iezer din apropiere, aproape inghetat. Desi era ger cumplit si viscol, ofiterii au fost obligati sa intre in lac. Pe mal, guvernatorul adusese o cada mare cu apa calda care sa ii ademeneasca sa renunte la decizia lor. Dupa miezul noptii, gerul devenise tot mai aprig. Unul dintre ofiteri a iesit din lac si a fugit spre cada cu apa calda care se afla pe mal. Cand a atins apa acesteia a cazut mort. Vazand aceasta minune, ofiterii s-au imbarbatat. Spre ceasul al treilea al noptii, a aparut o lumina calda, asemanatoare soarelui, care a topit gheata iar din cer au coborat deasupra capetelor ofiterilor, 39 de cununi. Strajerul Aglaius care ii pazea, vazand minunea, a intrebat de ce sunt doar 39 de cununi. A inteles insa imediat ca ofiterul care iesise din apa pentru a ajunge la cada cu apa calda, fusese exclus. Brusc, a decis sa se alature celor 39 de ofiteri din apa, strigand: ”Si eu sunt crestin”!

A doua zi, guvernatorul i-a gasit nevatamati pe cei 40 de viteji. Uimit, a decis sa fie scosi din apa si sa le fie sfaramate oasele cu ciocanul. Astfel, au fost ucisi, in grele chinuri cei 40 de viteji. Guvernatorul a decis ca trupurile lor sa fie arse pe rug si apoi aruncate in apa.

Povestea spune ca dupa trei zile de la aceasta intamplare, cei 40 de viteji apar in vis episcopului cetatii, rugandu-l sa vina si sa le scoata oasele din apa. Episcopul a venit noaptea sa indeplineasca cererea lor. Mare i-a fost mirarea sa vada ca oasele straluceau in apa intunecata, asemanator stelelor. Episcopul a adunat oasele si le-a asezat la loc de cinste.

Numele celor 40 de mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, ilie, Leontie, Grigorie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie. In amintirea lor gospodinele pregatesc in aceasta zi, mucenici (moldovenesti - copti sau muntenesti - fierti).

Reteta mucenicilor moldovenesti am gasit-o la ”Gourmandine”, careia ii multumesc. Din lipsa de timp (am inceput pregatirea mucenicilor seara tarziu), am ales sa pun aluatul la framantat in masina de paine.

INGREDIENTE (pentru 18 bucati):

Pentru aluat:
  • 125 ml lapte caldut
  • 125 ml apa calduta
  • 80 g unt topit (eu am topit untul in cuptorul cu microunde)
  • 1 ou mare
  • 1 lingurita rasa cu sare de mare fin macinata
  • 150 g zahar tos 
  • 550 g faina 000 proaspat cernuta
  • 1 plic cu drojdie uscata - Dr.Oetker (1 plic contine 7 g drojdie uscata)
Pentru pensularea aluatului inainte de coacere:
  • 50 ml  lapte la temperatura camerei
  • 1 galbenus
Pentru pensularea mucenicilor dupa coacere (insiropare):
  • 300 ml apa
  • 150 g zahar tos
  • 1 plic cu zahar vanilat - Dr. Oetker
  • 1 sticluta cu esenta de rom - Dr. Oetker
  • coaja rasa a unei lamai mari
Pentru pensularea mucenicilor dupa insiropare:
  • 4 linguri cu miere
  • 70 g miez de nuca macinat
MOD DE PREPARARE:

Pentru aluat:
  • Se pun ingredientele pregatite pentru prepararea aluatului in cuva masinii pentru paine in ordinea urmatoare: apa calduta, laptele caldut, untul topit, oul, sarea, zaharul, faina, drojdia. In acest mod se evita contactul dintre sare si drojdie. Se seteaza programul pentru framantarea si dospirea aluatului (durata acestui program este de aproximativ 1 ora si 25 de minute).
  • Aluatul obtinut se aseaza pe suprafata de lucru, infainata in prealabil.
  • Aluatul se imparte in parti egale (de aproximativ 55 - 60 de grame fiecare), de forma unor sfere. Fiecare dintre aceste bucati de aluat se ruleaza intre palme si suprafata de lucru, pana la obtinerea unui rulou cu lungimea de aproximativ 50 de cm, uniform modelat. Ruloul din aluat obtinut se indoaie in doua jumatati, astfel incat cele doua extremitati libere sa fie in partea dumneavoastra dreapta. Se fixeaza cu mana stanga mijlocul ruloului de aluat iar cu mana dreapta se impletesc cele doua parti libere. Se unesc estetic cele doua capete, astfel incat impletitura obtinuta sa formeze un cerc. Acesta din urma se rasuceste apoi astfel incat sa dobandeasca forma cifrei opt. Se aseaza cu grija in tava tapetata in prealabil cu hartie pentru copt. Se procedeaza identic pentru fiecare bucata de aluat, avad grija ca micile impletituri sa fie asezate in tava la distanta de 5 cm unele de altele. Bucatile de aluat ce asteapta intre timp sa fie folosite se acopera in toata aceasta perioada cu un prosop pentru bucatarie. Mucenicii modelati, asezati in tava, se acopera la randul lor cu un prosop pentru bucatarie. Mucenicii se lasa sa creasca in tava, timp de o ora, la loc caldut, acoperiti cu un prosop pentru bucatarie.
Pentru sirop:
  • Se pun intr-un vas 300 ml apa, 150 g zahar tos, 1 plic cu zahar vanilat si o sticluta esente de rom. Se amesteca ingredientele usor cu ajutorul unei linguri din lemn si se lasa sa fiarba la foc mic pana la obtinerea unui sirop. 
  • Siropul obtinut se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cand siropul este caldut (nu trebuie sa se raceasca complet) se adauga coaja rasa marunt a unei lamai mari si se amesteca compozitia cu ajutorul unei linguri din lemn. Se lasa sa se raceasca in continuare la temperatura camerei.
Pentru amestecul de lapte si galbenus:
  • Se amesteca intr-un bol 50 ml lapte si un galbenus de ou pana la obtinerea unui amestec omogen.
  • Se pensuleaza aluatul pregatit in tava cu acest amestec, folosind o pensula pentru patiserie. 
  • Cutorul se incalzeste intre timp, moderat.
  • Mucenicii se coc pe nivelul intermediar al cuptorului, la foc moderat, timp de aproximativ 20 de minute, pana dobandesc o culoare aurie, foarte frumoasa. 
  • Mucenicii copti se pensuleaza cu siropul de zahar pregatit in prealabil, folosind o pensula pentru patiserie.
  • Mucenicii insiropati se pensuleaza cu miere. Se adauga la suprafata miez de nuca macinat.
  • Am obtinut mucenici aurii, pufosi si deliciosi care ne-au facut si mai frumoasa aceasta sarbatoare.
VA DORESC O SARBATOARE FRUMOASA ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu