15 martie 2012

Bavareza cu vin rosu

Aceasta crema, cu o consistenta asemanatoare jeleului este un desert ce apartine bucatariei germane. Se prepara in forme individuale sau in forme mari, urmand a fi portionata ulterior dupa preferinte.

Am gasit aceasta reteta in volumul 4 al colectiei ”Delicii in bucatarie - Dulciuri”.

INGREDIENTE:

Pentru bavareza:
  • 250 ml lapte
  • 150 ml vin rosu foarte dulce 
  • 300 ml smantana dulce 
  • 125 g zahar 
  • 50 g ciocolata menaj de calitate superioara
  • 4 galbenusuri 
  • 12 g gelatina - Dr. Oetker
  • 1 sticluta cu esenta de vanilie - Dr. Oetker
Pentru crema caramel:
  • 100 g zahar
  • 20 ml smantana dulce 
  • 1 lingurita cu zeama de lamaie
  • 3 linguri cu apa
MOD DE PREPARARE:
  • Laptele se incalzeste impreuna cu esenta de vanilie, amestecand usor cu o lingura din lemn.
  • Gelatina se pune intr-un vas impreuna cu 10 - 15 linguri cu apa rece. Se amesteca si se lasa 5 minute la temperatura camerei. Ulterior se pune vasul cu gelatina in bain-marie si se amesteca, fara a aduce compozitia la fierbere. Se lasa gelatina sa se raceasca putin la temperatura camerei. 
  • Galbenusurile se pun intr-un bol si se mixeaza cu zaharul timp de cateva minute. Peste amestecul de galbenusuri si zahar se toarna laptele cald, in ”fir subtire”, mixand compozitia in continuare (la viteza inferioara).
  • Se adauga treptat vinul si se mixeaza amestecul in continuare (pastrand viteza inferioara de mixare). 
  • Se adauga treptat gelatina si se amesteca in continuare compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen. 
  • Compozitia astfel obtinuta se strecoara printr-o sita intr-un alt vas. 
  • Se scufunda vasul cu amestecul proaspat strecurat intr-un alt vas cu apa rece, pentru 30 de secunde, amestecand periodic cu ajutorul unei linguri din lemn. 
  • Smantana rece se mixeaza pana la obtinerea ”varfurilor moi”. Se incorporeaza smantana in compozitie, amestecand usor. 
  • Formele pregatite (individuale sau nu) se uda in prealabil cu apa rece. Se toarna compozitia pregatita in forme si se pastreaza la frigider pentru cel putin 3 ore (preferabil peste noapte). 
  • Pentru a rasturna desertul pe un platou, inainte de servire, se scufunda forma timp de aproximativ 10 secunde intr-un vas cu apa clocotita (daca folositi o forma cu pereti detasabili este foarte important ca ea sa fie etansa). Perioada de 10 secunde este variabila si trebuie apreciata de la caz la caz (o perioada prea scurta nu permite rasturnarea desertului, iar o perioada prea lunga va conduce la topirea mai mult decat este permis a suprafetelor laterale, ceea ce determina pierderea formei ”perfecte”).
Pentru crema caramel:
  • Zaharul se pune intr-un vas si se topeste la foc mic, amestecand continuu.
  • Se adauga apa amestecata in prealabil cu zeama de lamaie, amestecand continuu. 
  • Se adauga smantana si se fierbe cateva minute la foc mic.
  • Crema caramel se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Se adauga la suprafata desertului, dupa preferinta, inainte de servire.

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu