Reteta o am de la Pupi, o prietena draga careia ii multumesc pentru reteta si pentru ca m-a incurajat atunci cand am inceput ”sa bucataresc”. Este un desert excelent care se poate pregati sub forma unei prajituri sau chiar sub forma unui tort. Iata ”drumul” parcurs...
INGREDIENTE:
Pentru blat:
- 12 oua
- 12 linguri cu zahar tos
- 8 linguri cu faina alba proaspat cernuta
- 4 linguri cu cacao proaspat cernuta
- 6 linguri cu ulei de floarea soarelui
- un praf de sare
Pentru crema de frisca:
- 350 - 400 g frisca batuta tare
- 4 linguri cu zahar
- 2 linguri cu iaurt de vanilie (bine inchegat)
Pentru crema de cacao si cafea:
- 350 - 400 g frisca batuta tare
- 8 linguri cu zahar tos
- 2 linguri cu iaurt de vanilie (bine inchegat)
- 2 linguri cu cafea instant (se pot adauga dupa preferinta 2-4 linguri cu cafea instant)
- 4 linguri cu cacao proaspat cernuta
- 1-2 lingurite cu apa calda
Pentru sirop:
- 150 ml apa
- zahar dupa preferinta
- esenta de vanilie sau esenta de rom (dupa preferinta)
- nutella (la temperatura camerei)
MOD DE PREPARARE:
Pentru blat:
- Se incalzeste cuptorul la 180 grade C.
- Faina si cacaoa se amesteca intr-un bol.
- Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma si se adauga treptat zaharul.
- Se adauga unul cate unul galbenusurile si se incorporeaza in compozitie cu ajutorul unei linguri din lemn, amestecand usor de sus in jos.
- Se adauga uleiul, amestecand usor pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Se adauga treptat amestecul de faina si cacao si se incorporeaza in amestec.
- Se tapeteaza cu hartie pentru copt o tava dreptunghiulara cu dimensiunile de 30 x 35 cm sau o tava rotunda cu pereti detasabili si diametrul de 24 cm (in functie de cat de gros doriti sa fie blatul).
- Se pune in tava compozitia pregatita.
- Se coace blatul in cuptorul preincalzit la 180 grade C.
- Blatul copt se lasa sa se raceasca putin in tava apoi se aseaza pe un gratar pana la racirea completa.
Pentru crema de frisca:
- Zaharul se amesteca foarte bine cu iaurtul (pana ce zaharul s-a topit).
- Se mixeaza amestecul de iaurt si zahar cu frisca bine batuta (pregatita anterior) insa pentru foarte putin timp (aproximativ 20 secunde).
Pentru crema de cacao si cafea:
- Se amesteca foarte bine cafeaua instant, zaharul cu o lingurita cu apa calda.
- Se adauga iaurtul si se omogenizeaza compozitia.
- Se adauga treptat (cate o lingura odata) toata cantitatea de cacao prevazuta, amestecand dupa fiecare dintre ele pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Compozitia obtinuta se amesteca usor cu frisca pana la obtinerea unui amestec omogen.
Pentru sirop:
- Se pune la fiert intr-un vas apa si zaharul. Cand amestecul ajunge la temperatura de fierbere se lasa sa fiarba timp de 1 minut.
- Cand zaharul s-a topit complet se ia vasul de pe foc si se adauga esenta de vanilie sau de rom (dupa preferinte).
Asamblarea desertului:
- Se taie blatul in doua parti numai daca folositi o tava mai mica si considerati ca blatul trebuie taiat.
- Se insiropeaza blatul cu siropul pregatit.
- Se adauga un strat subtire de nutella intre blaturi sau la suprafata blatului unic.
- Se adauga crema de cafea si cacao si se pune desertul la frigider pentru cateva minute.
- Se adauga crema de frisca.
- Se decoreaza desertul cu fulgi de ciocolata.
- Se pastreaza la rece cateva ore inainte de servire.
Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!
Ce frumos arata!!!
RăspundețiȘtergereIti multumesc Gaby! Ma bucur sa stiu ca iti place desertul acesta si de asemenea ma bucur pentru ca ma vizitezi. Iti doresc o seara frumoasa!
ȘtergereSuperb! deja salivez si te pup cu toata pofta data de tortulet, Nico
RăspundețiȘtergereO prietena de pe FB mi-a amintit de ”Boema” copilariei noastre (cea care se gasea la cofetarie in vremea aceea). Imi amintesc si eu de ea... Imi placea si atunci :-) Este un desert delicios (prajitura sau tort, merita incercat). Te pup si iti multumesc.
ȘtergereSuperba prajitura! Ca dealtfel,tot ceea ce faci :)
RăspundețiȘtergereTe pup si te admir,
Dani
Eu sunt o admiratoare a retetelor tale. Iti multumesc Dani. Te pup.
Ștergere