19 martie 2012

Mezzelune cu carne de pui

INGREDIENTE:

Pentru aluat (pentru aproximativ 500 g aluat de paste):
  • 390 g faina alba proaspat cernuta
  • 4 oua mari
  • 2 lingurite cu ulei de masline extravirgin
Pentru umplutura:
  • 200 g piept de curcan dezosat, fiert in prealabil
  • 2 catei mici de usturoi
  • sare de mare fin macinata
  • amestec de piper alb, verde, negru si boia
  • 1/4 cana supa de pui
MOD DE PREPARARE:

Pentru umplutura:
  • Usturoiul se curata, se spala si se trece prin presa de usturoi.
  • Se mixeaza in blender carnea de pui, usturoiul, supa de pui. 
  • Se condimenteaza amestecul dupa preferinte.
Pentru aluatul de paste:
  • Se imparte cantitatea totata de faina (390 g) in doua parti: 315 g pentru a incepe framantarea aluatului si 75 g pentru a fi adaugata in compozitia acestuia progresiv, pe parcursul framantarii (in functie de necesitate), respectiv pentru infainarea suprafetei de lucru. 
  • Din prima parte (315 g faina) se formeza cu palmele pe suprafata de lucru o gramajoara iar in portiunea centrala a acesteia o adancitura suficient de mare incat sa incapa cele 4 oua.
  • Galbenusurile si albusurile se pun intr-un bol alaturi de uleiul de masline. Amestecul de oua si ulei se aseaza in adancitura formata anterior in gramajoara de faina.
  • Se bat ouale usor cu o furculita, pana cand acestea sunt amestecate complet, fara insa a incorpora faina asezata in portiunea laterala (”peretii” din faina care adapostesc amestecul de oua si ulei).
  • Se aduce faina dinspre periferie spre centru (cu furculita), amestecand-o cu ouale si uleiul. Se amesteca apoi cu mainile pana ce intreaga cantitate de faina a fost incorporata si s-a obtinut o masa aspra de aluat.
  • Se amesteca masa aspra de aluat cu mainile pana la formarea unei ”mingi” de aluat. Daca dupa incorporarea intregii cantitati de faina (din gramajoara initiala), aluatul este lipicios, se presara putina faina (din cea de a doua parte de faina - 75 g) la suprafata lui si se amesteca din nou.
  • Se curata planseta de resturile de aluat (daca este necesar) folosind o razuitoare de aluat. Se presara faina pe suprafata de lucru. Se framanta aluatul cu mainile timp de 10 minute, pana devine moale si matasos. In tot acest timp, se presara din cand in cand putina faina la suprafata aluatului si se continua framatarea pana cand aceasta este complet incorporata in masa de aluat. Daca pe parcursul framantarii aluatul devine moale sau lipicios, se presara faina la suprafata acestuia si se continua framantarea. La final, se da aluatului framantat forma unei ”mingi”. 
  • Se acopera aluatul cu un bol rasturnat si se lasa astfel timp de 30 de minute.
  • Dupa cele 30 de minute, se imparte aluatul in patru parti aproximativ egale.
  • Se intinde pe rand cu sucitorul infainat in prealabil, fiecare dintre cele patru portii de aluat (celelalte raman intre timp acoperite de bol) astfel incat grosimea acestuia sa ajunga la aproximativ 1cm.
  • Se pregateste masina pentru intins paste conform instructiunilor (se fixeaza pe blatul de lucru si se presara faina pe cilindrii masinii).
  • Se trece bucata de aluat pregatita printre cilindrii masinii in mod repetat, progresiv, spre pozitiile care permit intinderea aluatului mai subtire pana la penultima pozitie (daca va puteti vedea mana prin aluat, se considera ca aluatul este suficient de subtire - in caz contrar se trece aluatul si prin ultima ”iesire” - cea mai ingusta). Daca este necesar, se presara faina din cand in cand pe cilindrii masinii. Aluatul obtinut trebuie sa aiba grosimea de aproximativ 1mm.
  • Se aseaza cu grija bucatile de aluat pe suprafata de lucru infainata. Bucatile de aluat se taie in fasii lungi de aproximativ 25 cm. Se lasa aluatul timp de 10 - 20 de minute sa se usuce, timp in care se intoarce o data sau de doua ori.
Pregatirea pastelor umplute:
  • Se decupeaza aluatul cu ajutorul formelor pregatite.
  • Se aseaza in partea centrala o mica parte din umplutura pregatita.
  • Se umezeste cu apa (folosind o pensula pentru patiserie) o jumatate a discului de aluat. Se suprapun bucatelele de aluat cu ajutorul formei si se ”sigileaza” marginile. Pastele umplute se aseaza pe o suprafata usor infainata.
  • Pastele se fierb in apa cu sare (adaugandu-se numai cand apa incepe sa fiarba).
  • Se servesc cu smantana sau cu sosul preferat.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu