12 martie 2012

Arroz doce (Budinca portugheza de orez)

Am gasit aceasta reteta in volumul 20 al colectiei ”Delicii in bucatarie - Retete traditionale din bucatariile Europei”. 

INGREDIENTE (pentru 6 persoane):
  • 100 g orez
  • 250 ml lapte cald
  • 30 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit)
  • 3 oua
  • 120 g zahar
  • 50 g migdale decojite (eu am folosit fulgi de migdale)
  • 1 lingura cu faina 000 proaspat cernuta
  • 1 lamaie mare
  • sare de mare fin macinata
MOD DE PREPARARE:
  • Orezul se fierbe timp de 20 de minute in apa cu sare, amestecand usor cu ajutorul unei linguri din lemn.
  • Orezul fiert se scurge de apa si se pune intr-o craticioara cu suprafata neaderenta. Se adauga laptele cald (laptele trebuie sa acopere orezul) si cateva bucatele de coaja de lamaie. Se fierbe orezul timp de 15 minute, la foc mic, pana cand absoarbe tot laptele. Este important sa amestecati frecvent cu ajutotul unei linguri din lemn, pentru a evita formarea unei pelicule la suprafata. Orezul fiert se lasa sa se racoreasca. Dupa racirea orezului se scot cojile de lamaie.
  • Migdalele se prajesc putin intr-o tigaie cu suprafata neaderenta apoi se maruntesc in robotul de bucatarie.
  • Se separa atent albusurile de galbenusuri.
  • Orezul pregatit anterior (fiert si racit) se amesteca cu 90 g zahar, 15 g unt, faina, galbenusurile si putina coaja rasa de lamaie (eu am adaugat coaja rasa a 1/2 lamaie mare). Puteti realiza amestecul cu ajutorul mixerului electric - folosind paletele spiralate, la viteza minima si adaugand ingredientele treptat.
  • Albusurile se bat spuma si se incorporeaza apoi cu grija in amestecul pregatit anterior.
  • Se ung cu unt si se tapeteaza cu zahar sase vase Ramekin. Compozitia pregatita anterior se aseaza in vasele Ramekin astfel incat sa ramana aproximativ 5 mm pana la limita superioara a acestora (budinca va creste usor in timpul pe care il petrece in cuptor). Vasele Ramekin astfel pregatite se aseaza intr-un vas mare, termorezistent in care se pune ulterior apa calda (aproximativ 3 cm inaltime).  
  • Se incinge cuptorul.
  • Se coc aproximativ 25 de minute la 170 grade C.
  • Se scoate vasul din cuptor si se lasa budinca sa se raceasca in vasele Ramekin (asezate in vasul termorezistent cu apa). 
  • Se pastreaza la frigider pentru cel putin o ora inainte de servire (se scot din forme numai inainte de a fi servite si se decoreaza dupa preferinta cu rondele din coaja de lamaie sau portocala caramelizate).

 VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu